P.R.E.T.
PROIECTUL PENTRU REFORMA EDUCAŢIEI TIMPURIIProiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.) este un proiect naţional cofinanţat de Guvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), în valoare de 105 mil. Euro şi se desfăşoară în intervalul 2007-2016. Obiectivele proiectuluiScopul principal al Proiectului pentru reforma educaţiei timpurii este acela de a îmbunătăţi calitatea infrastructurii sistemului şi de a răspunde nevoilor concrete ale copiilor prin asigurarea unor servicii îmbunătăţite, care să favorizeze atingerea potenţialului maxim al fiecărui copil, totul în conformitate cu standardele educaţionale internaţionale.
DESCRIEREA PROIECTULUILocaţieProiectului pentru reforma educaţiei timpurii se va desfăşura la nivel naţional, în toate cele 42 de judeţe ale României (inclusiv Bucureşti) ca parte a programului mai larg de reformă a educaţiei timpurii din România şi a strategiei complexe de reformă a educaţiei timpurii (2005-2011) dezvoltate de MEdC.
Alte componente ale proiectului, precum formarea profesională a personalului din sistem şi asigurarea bazei materiale necesare procesului educaţional preşcolar, vor fi aplicate la nivel naţional. COMPONENTELE PROIECTULUIComponenta 1: Reabilitarea şi dezvoltarea infrastructuriiObiectivul principal al acestei componente este îmbunătăţirea infrastructurii celor mai defavorizate grădiniţe, astfel încât acestea să ajungă la un standard minim de funcţionare, precum şi asigurarea spaţiilor necesare unităţilor care au avut de suferit de pe urma procesului de retrocedare a imobilelor naţionalizate.
În cadrul proiectului, aproximativ 53.000 de copii din întreaga ţară vor beneficia de lucrările de reabilitare şi construcţie. Componenta 2: Formarea şi perfecţionarea personalului din grădiniţe (manageri, cadre didactice, asistente, administratori şi alte categorii)În cadrul proiectului vor fi organizate module specifice de perfecţionare pentru educatori (aproximativ 35.000 de persoane), personalul din centrele de îngrijire, îngrijitori/asistenţi/personal medical (aprox. 13.000), manageri (cca 2.500) şi părinţi. Componenta 3: Dezvoltarea capacităţii sistemului de a oferi servicii de calitateA. Dotarea grădiniţelor cu material didactic, jocuri educative şi alte materiale necesare procesului de educaţie timpurie a copiilor de la 3 la 6/7 ani
B. Înfiinţarea reţelei de Centre de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare (CRED)
Se estimează că vor fi create aproximativ 318 centre de acest tip. C. Înfiinţarea unor servicii specifice pentru copiii cu vârste între 0 – 6/7 ani cu dizabilităţi şi nevoi speciale
D. Creşterea capacităţii MEdC şi a autorităţilor locale de a monitoriza, evalua şi dezvolta politici educaţionale Efecte socialeRezultatele şi efectele programului vor fi monitorizate şi evaluate cu ajutorul indicatorilor care reflectă aspecte cheie ale implementării programului, precum:
Proiectul urmăreşte creşterea accesului în grădiniţe ca măsură principală a succesului său. Principalii indicatori care vor fi utilizaţi pentru evaluarea şi monitorizarea rezultatelor proiectului vor fi:
(buget estimat: 88.30 mil EUR) Ce ne propunem?Scopul principal al Proiectului pentru reforma educaţiei timpurii este acela de a îmbunătăţi calitatea infrastructurii sistemului şi de a răspunde nevoilor concrete ale copiilor prin asigurarea unor servicii îmbunătăţite, care să favorizeze atingerea potenţialului maxim al fiecărui copil, totul în conformitate cu standardele educaţionale internaţionale.
DESCRIEREA PROIECTULUIUnde?Proiectului pentru reforma educaţiei timpurii se va desfăşura la nivel naţional, în toate cele 42 de judeţe ale României (inclusiv Bucureşti) ca parte a programului mai larg de reformă a educaţiei timpurii din România şi a strategiei complexe de reformă a educaţiei timpurii (2005-2011) dezvoltate de MEdC. Ce vom face?Reabilitarea şi dezvoltarea infrastructuriiObiectivul principal al acestei componente este îmbunătăţirea infrastructurii celor mai defavorizate grădiniţe, astfel încât acestea să ajungă la un standard minim de funcţionare, precum şi asigurarea spaţiilor necesare unităţilor care au avut de suferit de pe urma procesului de retrocedare a imobilelor naţionalizate.
Formarea şi perfecţionarea a personalului din grădiniţe (manageri, cadre didactice, asistente, administratori şi alte categorii)În cadrul proiectului vor fi organizate module specifice de perfecţionare pentru educatori (aproximativ 35.000 de persoane), personalul din centrele de îngrijire, îngrijitori/asistenţi/personal medical (aprox. 13.000), manageri (cca 2.500) şi părinţi.
Dezvoltarea capacităţii sistemului de a oferi servicii de calitateCum?A. Dotarea grădiniţelor cu:
B. Înfiinţarea reţelei de Centre de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare (CRED) |
Noutati
Rezultatul selectiei dosarelorRezultatul selectiei dosarelor la concursul organizat pentru ocuparea posturilor vacante de director adjunct si economist- inspector de specialitate grad I |